← kaple (Přední Výtoň) kaplička Panny Marie Lourdské (Přední Výtoň) →
14819 kaple Nanebevzetí Panny Marie

v lese, SZ od vsi, bližší

středně velká

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaple byla postavena při původní cestě z Přední Výtoně do Frýdavy v roce 1902 z iniciativy opata vyšebrodského kláštera Leopolda Wačkarze a faráře Ignáce Češky z Přední Výtoně. Kamenný výklenek se soškou Panny Marie (lourdská jeskyňka) byla umístěna na blízkém balvanu v roce 1901. – První písemná zmínka o této lokalitě pochází z roku 1384; v listinách se píše o lesních bratřích z Přední Výtoně, kterým (v místech dnešní kaple), sloužil k pobožnostem velký dřevěný kříž. Zde, v tichu lesní samoty, bydleli v létě v jednoduchých dřevěných přístřešcích tito bývalí poustevníci řádu Eremitů z Přední Výtoně. – Zchátralou kapli, která byla téměř 60 let bez údržby, a hrozil její zánik, opravil v roce 2003 státní podnik Lesy České republiky Hradec Králové – lesní správa Vyšší Brod, na jejímž lesním pozemku kaple stojí. Oprava byla financována z vlastních prostředků LS, vyhrazených na Program 2000 – zajištění cílů veřejného zájmu LČR, s.p. – ochrana kulturních památek a péče o ně. Na zahájení opravy lesní kaple mají zásluhu revírníci zdejšího revíru Vítkův Kámen: revírník lesní správy Vyšší Brod pan Radek Märtl a jeho nástupce, revírník LS pan Pavel Řepa, z jejichž iniciativy byla kaple do opravy v Programu 2000 zařazena. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.

• Jiřina Vinterová napsal 03.06.2014 21:37

Škoda, že oprava nebyla provedena pořádně a skrz zadní stěnu (vnořenou do terénu) proniká vlhkost.