kaple sv. Mikuláše (Pelhřimov) →
14811 kaple Panny Marie Bolestné

velká kaple (kostelík), se dvěma věžemi

Trochu natřít. Celá má novou šindelovou střechu. – Původně stála v těchto místech, v poloze zvané „V zahradách“, zděná Boží muka a malbou Piety (Panny Marie Bolestné) na omítce. Nechal je tu postavit kolem roku 1648 královský rychtář Jan Cyprián Eusebius. Roku 1709 se událo v Pelhřimově několik podivuhodných uzdravení, přičítaných zázračné moci Bolestné Panny Marie z Božích muk. Lidé se zde začali v neděli a o mariánských svátcích scházet k večerním pobožnostem. Majitelem pozemku byl tehdy měšťan a spoluradní Tobiáš J. X. Grötzl, strýc a dědic J. C. Eusebia. Protože byl velmi zbožný a měl finanční prostředky, rozhodl se na tomto místě postavit kapli Bolestné Panny Marie. Základní kámen ke stavbě světil dne 4.4.1710 děkan Jiří Ferdinand Smutný, dokončenou kapli posvětil dne 2.7.1714 doksanský probošt Josef Míka, pelhřimovský rodák. Stavbu provedli italští stavitelé Jan a Antonín Reverelliové, pravděpodobně podle vlastních plánů. – Centrální osmiboká kaple s kopulí a dvěma hranolovými věžemi není orientována, tzn., že hlavní oltář není obrácen k východu. Zvláštností jsou Boží muka, skrývající se v retabulu hlavního oltáře. V nice lze spatřit obraz Piety, malovaný na omítce.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze