← kaple sv. Markéty (Lázně Svaté Markéty) zvonička (Lázy) →
14735 křížová cesta ke kapli Patriarcha

křížová cesta
JV od obce

tvoří ji 14 zděných kapliček

Kapličky mají obrázky. Nově jsou jednotlivá zastavení očíslována římskými číslicemi. - Kamenné výklenkové kapličky křížové cesty byly postaveny v letech 1859 – 1861 při výstavbě kaple sv. Filipa Neri nákladem majitele lázní sv. Markéty Antona Pachlhofera a jeho manželky Terezie. - Po roce 1945 došlo k vysídlení původního německého obyvatelstva z Prachatic, k moci se dostali komunisté a mezi nově příchozími šířili ateismus. Neudržované kapličky křížové cesty podléhaly zkáze. - Zastavení křížové cesty byla opravena v roce 2001. Obrazy pro ně malovali Lucie Ulíková a Václav Kuneš. Dne 30.5.2004 P. Pavel Šimák z Prachatic křížovou cestu posvětil. Pobožnost křížové cesty u kaplí je fyzicky poměrně náročná; první zastavení je nedaleko kaple sv. Markéty u stejnojmenných lázní, deváté zastavení odbočuje úzkou pěšinou z lesní cesty do strmého svahu. Poslední, čtrnácté zastavení, se nachází před kaplí sv. Filipa Neri. - V roce 2023 půjde na opravu prvních tří zastavení křížové cesty 30.000,- Kč z dotačních programů Jihočeského kraje.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze