← kaple sv. Šebestiána (Cetviny) kostel Narození Panny Marie (Cetviny) →
14719 kaple zvaná "Farní" a "Mariazellská"

JV od bývalého městyse, bližší

středně velká

Má novou střechu. Zařízená. - Farní kaple, zvaná též Mariazellská, byla postavena roku 1827 jako votivní namísto slibu vykonání pouti do Mariazell. Roku 1844 ji rozšířil Matyáš Kastl z Cetvin č.p.36. Pan Franz Scherb z domu č.p. 5 nechal tehdy pro kapli zhotovit pěknou kovanou mříž. V kapli býval obraz Panny Marie Cetvinské (dle pozdně gotické sochy v kostele) a Panny Marie Mariazellské. - Nazývána také Farní kaple, protože byla postavena ve farském lese. - Ke kapli vedou od roku 1883 drobná kamenná zastavení křížové cesty, kterou posvětil dne 15.7.1883 vikář Josef Lettenmayr z nedalekého Windhaagu na rakouské straně. – V době totality křížová cesta zpustla, všechny obrázky na plechu byly zrezivělé nebo zcela zničené. – Roku 2007 byla křížová cesta obnovena, opatřena novými obrázky malovanými na plechu a dne 31.8.2007 ji posvětil tehdejší českobudějovický generální vikář Jan Baxant. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.; podnik kapli opravil v roce 2003.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze