klášter kapucínů u kostela sv. Františka (Mariánská) →
14710 kaple Nejsvětější Trojice

JV od vsi, na bývalé polní cestě z České Lípy do Manušic

malá

Má novou střechu. - Hranolová zděná kaple s obdélným půdorysem a sedlovou střechou. Kaple je omítaná, opatřená světlým krycím nátěrem kombinovaným s růžovým zdůrazněním členících prvků. Obíhá ji širší kamenný sokl. Završuje ji sedlová střecha, pokrytá červenými bobrovkami. V čelním štítě je malá, valeně zaklenutá nika. Boční stěny člení nárožní lizény. V čelní stěně se až od země otevírá vysoký, valeně zaklenutý vstup do valeně zaklenuté místnůstky, která je uzavřena jednoduchou kovanou mříží. Na zadní stěně je umístěn svatý obrázek. Vstup po stranách doprovázejí dva vysoké a úzké lizénové rámce. - Historie objektu: „Kaple u cesty z Manušic do Lípy, kterou dal postavit majitel hospodářství Kreibich na bývalém manském statku (Edelhof) v Manušicích. Pověst o tom vypráví následující: Když jmenovaný – pravděpodobně z Nového Zámku – jel na koni domů, splašil se kůň, vyhodil ho ze sedla a vlekl ho až na ono místo, kde se náhle zastavil. Kdyby byl kůň udělal ještě několik skoků, byl by jistě jezdec našel smrt. A tak tedy učinil slib, že za svoji záchranu postaví kapli ke cti Nejsvětější Trojice. Není to však již ona kaple, která byla tehdy postavena, protože prý byla dříve ze dřeva. Obrázky původní kaple by se mohly nacházet ještě u majitele hospodářství Franze Löhnerta v Manušicích“ (Volfartice, 3.1.1888; Simm 1888). V 60. letech 20. století již byla zřícená střecha (Pokorný 1960). - V roce 2002 se propadla klenba. Následně byly městem Česká Lípa poskytnuty prostředky na opravu, kterou provedla firma STAVO (Ing. František Bošek ze Staré Lípy). Další drobná oprava proběhla v roce 2012 na náklady o. s. Drobné památky severních Čech.

Zdroj: Michal Panáček, Miroslav Pröller: Drobné sakrální památky v České Lípě