← kaple Panny Marie (Dolní Domašov) kaplička (Dolní Domašov) →

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 601) dřevěné kaple

V od vsi, bližší, v údolí Borového potoka

s malým sanktusníkem

Loď má novou střechu, sanktusník má střechu z oblezlého plechu. - Původní kapli postavil v roce 1938 domašovský sedlák Wilhelm Seifert (nazývá se proto také Seifertova kaple). Toho roku se sedlák Wilhelm Seifert a jeho manželka Emma, kteří bydleli v Domašově č. p. 247, rozhodli postavit kapli na svém lesním pozemku jako poděkování Panně Marii za to, že po smrti jejich prvních tří dětí další přežily. Dalším důvodem bylo poděkování Wilhelma Seiferta za to, že neoslepl po těžkém úrazu (po výbuchu prachu v kamenolomu, umístěném nad kaplí). A tak na místo nastoupili zedník Franz Hackenberg, stolař Adolf Thamm a tesař Franz Seifert. Objekt byl postaven na jaře 1938 a v květnu téhož roku byl slavnostně vysvěcen místním farářem Franzem Schreiberem. - Jednalo se o jednolodní dřevěnou stavbu o velikosti 3 x 4 metry, pokrytou šindelovou, později břidlicovou krytinou, s malým sanktusníkem bez zvonu. Do kaple se vcházelo plnými dveřmi s otvory, na boku bylo jedno okno. Uvnitř byl malý plochý oltář v čele, kolem stěn stály lavice. Vchod byl obrácen směrem na východ, oltář na západ. Proti vandalům byla zabezpečena železnou mříží. - Až do vyhnání německého obyvatelstva v roce 1946 byla kaple důležitým kulturním stánkem a místem setkávání místních obyvatel. Po vyhnání původních obyvatel se na kapli téměř zapomnělo. Věděli o ní jen místní a pár turistů, kteří sem občas zabloudili. Kaple mnoho let chátrala a byla odsouzena ke zbourání, ale v roce 2001 se obec Bělá pod Pradědem rozhodla pro rekonstrukci. Stav kaple byl tak špatný, že podle starých plánů byla na původním místě postavena kaple nová. Stavbu realizovala firma MoDo (Moravík - Dolinský) z Domašova. - Dne 2.6.2002 byla obnovená kaple slavnostně posvěcena. Slavnosti se účastnili i dva synové Emmy a Wilhelma Seifertových, stavitelů původní kaple. - V kapli se konají občasné bohoslužby na svátek Panny Marie a na svátek sv. Anny. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Eva Nezavdalová ze Staré Boleslavi).