← kaple sv. Michala (Ostrov) kostel Zvěstování Panně Marii (Ostrov) →
14632 kostel sv. Jakuba Většího

na hřbitově

kamenný, neomítaný, se sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu. Kámen potřebuje očistit. Kolem nově uděláno odvodnění. - Neomítaný, jednolodní, obdélný, pozdně románský kostel z lomového zdiva s menším pravoúhlým presbytářem čtvercového půdorysu, krytý polovalbovou šindelovou střechou s polygonální sloupkovou zvoničkou se zvonovitou bání. Severní stěna lodi kostela je prolomena dochovaným hlavním završeným ústupkovým portálem z let 1220 - 1230, který vyrůstá z bohatě profilované trnože, zaklenut trojicí půlkruhově sklenutých archivolt nasedajících na plastickou římsu. Protilehlý obdélný vchod na jižní straně lodi stejně jako branka v hlavním průčelí byly prolomeny až později. Nároží hlavního průčelí a presbytáře jsou zpevněna armováním z pískovcových kvádrů a podepřena opěrnými pilíři. Okna jsou zachována v pozdějších úpravách, pouze v ose presbytáře zachováno původní úzké, již hrotité okno s hlubokou špaletou. Ve zvoničce je umístěn zvon z roku 1673 od Nikolause Löwa z Prahy. Loď kostela je plochostropá, krytá dřevěným trámovým stropem. Presbytář se do lodi otevírá arkádou nižšího, půlkruhově zaklenutého triumfálního oblouku. V lodi se nachází barokní dřevěná trojramenná kruchta, vybíhající až k bočním vstupům. Vnitřní zařízení kostela tvoří jednoduchý rozvilinový portálový barokní hlavní oltář z roku 1712 s postranními brankami původně doplněný obrazem sv. Jakuba Většího. - Roku 1226 byl kostel vysvěcen. Již od 16. století je kostel uváděn jako hřbitovní. Roku 1606 proběhla celková rekonstrukce, kostel byl tehdy nově zastřešen a byly prolomeny větší otvory pro nová okna. Počátkem 20. století byl značně zchátralý kostel určen k demolici. Po zásahu památkového úřadu c. a k. Ministerstva kultury a školství a zdejší farnosti byl kostel roku 1912 celkovou rekonstrukcí obnoven. Kostel si město Ostrov pronajalo v roce 2005 od církve na 20 let, později jej získalo do svého vlastnictví. V červnu až říjnu roku 2010 pak město přistoupilo k celkové obnově interiéru kostela. - Pozemek s kostelem patří městu Ostrov; prostor kostela slouží jako smuteční a obřadní síň a pro pořádání příležitostných kulturních akcí.