← hrobka rodiny Handschke (Polevsko) kostel Nejsvětější Trojice (Polevsko) →
14614 kaplička Krista na hoře Olivetské

Opravené (známka 90, známka původního objektu: 501) zděné kapličky

Z od vsi

Má novou střechu. Má jen ozdobné mřížové dveře. Zařízená. - Původní kaplička byla zničena v 50. letech 20. století; do do roku 2001 zůstávaly obvodové zdi (cca 2,8 x 2,8 m) podkovovitého tvaru do výše cca 0,3 m, v roce 2001 byl zbytek zdiva ukraden, zůstala jen hromada trosek. - V roce 2007 byla na místě kaple postavena nová kaplička se shodným průčelím. - Kaplička stojí na krásném vyhlídkovém místě. - Původní kaple byla postavena roku 1750, nazývána byla Poupátkova kaple (předtím Knöspelova kaple). Uvnitř bývaly dřevěné sochy Ježíše modlícího se na hoře Olivetské, nad ním dva andělé a dále spící apoštolové Petr, Jakub a Jan. Kolem kaple byly čtyři lípy a lavice vytesané z čediče. - Historie kaple z farního soupisu kaplí a soch z roku 1835: „Kaple, v níž je vypodobněn Kristus na hoře Olivetské. Pravděpodobně zřídil Christoph Oppitz, obchodník v Polevsku. Stojí mimo obec Polevsko na pozemku Josepha Oppitze na výšině, kde se rozdělují cesty na Kamenický Šenov a Prysk. Doposud se starali dosavadní majitelé pozemku. Listina o tom však pořízena není. Pravděpodobně postavena roku 1750. Nemá zvláštní určení, o prosebných dnech se tam však konají zastavení. Je asi 3 lokte na výšku a šířku, postavená z kamene, krytá šindelem, mezi čtyřmi lipami. Dřevěné mřížové dveře, celkově dobře zachované. V ní dřevěné figury Ježíše modlícího se nahoře Olivetské., dále spící apoštolové Petr, Jakub a Jan. Dva andělé nad Ježíšovou hlavou. Před kaplí lavice k odpočinku, vytesané z čediče.“ - Pozemek s kapličkou patří obci Polevsko; obnovená kaplička byla slavnostně posvěcena dne 31.8.2008.