kaple (Kocourkov) →
14610 kapličky křížové cesty

na hřbitově, u farního kostela

Mají nové střechy. Zezadu jsou jen nahrubo omítnuty. Zařízené. - Cyklus polychromovaných reliéfů 14 zastavení křížové cesty a reliéfů se scénami o sv. Filoméně tvoří stěžejní část výtvarné výzdoby vnitřní strany hřbitovní zdi kolem kostela sv. Jakuba a sv. Filomény v Koclířově. Reliéfy byly vytvořeny neznámým umělcem kolem poloviny 19. století a do výklenků ve zdi osazeny po roce 1857. - Předlohou koclířovského pašijového cyklu jsou nástěnné malby Josefa Führicha (1800 - 1876), které namaloval v kostele sv. Jana Nepomuckého ve Vídni v letech 1844 - 1846. Celý cyklus převedl v roce 1849 do mědirytin Alois Jirák. - Restaurátorské práce byly prováděny v letech 2008 - 2010 v ateliérech Fakulty restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli studenty a absolventy magisterského stupně studia v úzké spolupráci s pracovníky Národního památkového ústavu v Pardubicích. Koncepce restaurátorského zásahu byla volena víceméně konzervačního charakteru, s maximálním respektem k fragmentárnímu stavu dochování polychromie reliéfů. - Polychromování reliéfů utrpělo zejména dlouhodobým působením dešťové vody a intenzívním slunečním svitem, dále pak vlhkostí vzlínající do zdiva ohradní zdi, ve které jsou reliéfy osazeny. Tyto nepříznivé okolnosti společně způsobily značnou degradaci barevných vrstev polychromování, jejich postupné uvolňování od kamenné podložky a následné odpadávání. Vzlínající vlhkost zanášela do kamene značné množství vodorozpustných solí, které při krystalizaci na povrchu dále rozrušovaly již tak destabilizovanou barevnou vrstvu olejem provedeného polychromování. - U všech sestav proběhlo časově velmi náročné upevňování uvolněných fragmentů barevné vrstvy polychromování, redukce obsahu vodorozpustných solí v reliéfech odsolením, plastické retuše defektů v kameni a lokální barevná retuš, jejímž cílem byla eliminace rušivých partií v místech absence barevné vrstvy. - Restaurování reliéfů mohlo být realizováno díky velkorysé finanční podpoře koclířovských rodáků z Německa. - Ohradní zeď s kapličkami patří církvi.

Zdroj: Jaromír Lenoch

• Jaromír Lenoch napsal 19.01.2011 22:26

Proběhlo částečné restaurování reliéfů s Křížovou cestou. Je nutné zrestaurovat ostatní reliéfní náhrobky a dokončit odvlhčení zdi.

Informace doplněna, děkuji.