← židovský hřbitov (Pořejov) kaple Panny Marie Pomocné (Poříčí) →
14582 kaple Povýšení sv. Kříže

při příjezdové cestě hned za mostkem přes říčku Střela na Z okraji obce

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Obdélná kaple s trojboce uzavřeným presbytářem krytá břidlicovou valbovou střechou s oplechovanou šestibokou sloupkovou zvoničkou s plechovou jehlancovou stříškou. Vstupní průčelí s obdélným vchodem je završeno trojúhelníkovým štítem s velkou nikou s prosklenými dvířky v ose. Podélné stěny jsou prolomeny po jednom obdélném, polokruhově zakončeném okně. Vnější stěny jsou členěny lizénovými rámci. Uvnitř je kaple plochostropá. Vnitřní zařízení tvoří dřevěný oltář s bílými sloupky z počátku 20. století a několik novějších obrazů. Oltář kaple nechala zřídit rodina Peschků z usedlosti čp. 1 z vděčnosti za návrat syna Antona z bojů první světové války. V interiéru je dále před oknem umístěn fragment oltáře s otevřeným tabernáklem a oltářním obrazem Křtu sv. Jana pocházející z kaple sv. Jana Křtitele ze vsi Luby. - Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být kaple využívána a udržována a postupně chátrala. Na počátku devadesátých let 20. století byla již kaple ve velmi sešlém stavu. - Pozemek s kaplí patří městu Chyše; město zorganizovalo v roce 1999 opravu kaple. - Ve vsi Poříčí zůstalo asi sedm původních domů. Dále jsou zde chaty.