← hřbitovní kaple (Habartice) kostel sv. Havla (Habartice) →

JV od vsi, u křižovatky lesních cest

šedá

Má jen lepenkovou střechu. Zdivo potřebuje trochu opravit nátěr. Bez dveří, interiér je opraven, zařízená. - Nazývána též Chlumecká kaple. - Kaple stojí na hřebeni Krušných hor při staré obchodní stezce z Čech do Saska. – Nad vchodem visel obraz Kalvárie a v kapli stála socha Piety. V 90. letech 20. století byla socha převezena do baziliky Panny Marie Sedmibolestné v Bohosudově. - O vzniku kaple vyprávějí dvě legendy. První z nich se pojí s bitvou u Chlumce. Tato se odehrála dne 18.2.1126 a utkala se v ní česká vojska pod vedením knížete Soběslava I. s německým králem Lotharem III. Po těžkém boji bylo německé vojsko poraženo a král Lothar III. byl zajat. Český kníže si tímto vítězstvím nejen upevnil svou moc v zemi, ale současně získal i cenného spojence, když zajatého krále pustil na svobodu. Na památku bitvy poté nechal vystavět na Řípu rotundu sv. Jiří a v horách nad Chlumcem vznikla později i tato kaple. - Druhá legenda praví, že se v těchto místech měla putujícím kupcům zjevovat Panna Maria, na jejíž památku pak nechal habartický farář kapli postavit. - Po staletí je kaple místem odpočinku i setkávání sousedů z české a německé strany hor. Týden před Velkým Pátkem se sem z Chlumce a z Habartic konalo i velké procesí. - Pozemek s kaplí patří městu Krupka; opravu kaple provedla v 70. letech 20. století chlumecká radnice, od té doby o ni vlastními silami pečují jen obětaví obyvatelé Chlumce a Krupky.