← kaple (Desky) kostel Nanebevzetí Panny Marie (Desná) →
14535 kaple s hrobkou rodiny Riedelů

hřbitovní kaple (hrobka)
ve V části města

velká, kamenná, neomítaná

V rekonstrukci; opravuje se povrch kamenné fasády, kolem části presbytáře je ještě lešení. Má nová okna a dveře; zasklena jsou i okna krypty. Chybí litinové zábradlí kolem terasy. Podlaha terasy je izolována lepenkou. - Rodinnou hrobku nechal vystavět Josef Riedel mladší, majitel desenských skláren a významný místní průmyslník, pro svého otce Josefa Riedla staršího, který zemřel pět let po dokončení hrobky. Do hrobky byly postupně uloženy i ostatky několika dalších příslušníků početné rodiny Riedlů. - Hrobku v podobě kaple s kryptou vybudoval v letech 1889 až 1890 známý liberecký stavitel Adolf Burger. Podle přání Wilhelma Riedela byla postavena v té době ve velice oblíbeném monumentálním novorománsko-gotickém slohu. Hrobka byla postavena z kvádrů pevné muchovské žuly a na tomto žulovém základě byla postavena kaple z hořického pískovce. Byla umístěna na vyvýšenině nalézající se v jižní části rozsáhlé zahrady Riedelovy vily. - Pozemek s kaplí patří městu Desná; v roce 2023 půjde na opravu kamenného zdiva kaple 719.000,- Kč z rozpočtu města Desná a z dotačních programů Libereckého kraje.