← kaple Panny Marie (Lázně pod Zvičinou) kaple (Lázně Svaté Markéty) →
14525 kostel sv. Kateřiny

v areálu lázní

se dvěma věžemi

Přesné datum postavení kostela není známo. Poprvé je zmiňován roku 1553 a jeho vznik podle všeho souvisí se vznikem lázní a výskytem léčivých pramenů u Počátek. Na jeho výstavbu zřejmě finančně přispívali poutníci. Po třicetileté válce spadal pod kostel sv. Jana Křtitele v Počátkách. V roce 1730 prošel barokní přestavbou, která byla připisována Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovi, ve skutečnosti je ale autorem zřejmě Václav Špaček. V letech 1835 - 1837, 1863 -1864 a 1874 prošel řadou rekonstrukcí. V roce 1887 prošla opravou střecha, při které došlo k nálezu destičky z roku 1587. Další opravy, spojené se stavebně-historickým průzkumem, proběhly v letech 1996 a 2001. Kostel obklopoval hřbitov, z něhož se dochovala dvojice hrobů. - Pozemek s kostelem patří městu Počátky.