← kaple (Koštov) kaple sv. Jana Nepomuckého (Košumberk) →
14520 kaple Čtrnácti svatých pomocníků

V od vsi

velká, osmiboká, se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou. - Půdorys kaple tvoří protáhlý osmistěn. - Kaple sloužila jako místo zastavení poutníků po cestě z Vysokého Mýta. - Odkaz na architekta se nedochoval. Na základě datace a bravurního pojetí stavby se nabízí přisoudit možnost autorství G. B. Alliprandimu, jehož účast je doložena při stavbě chrámu na Chloumku. - Kaple je místně zvána „Paletínská“. Zažité jméno vzniklo lidovou deformací. Jedná se o odkaz k původní jeruzalémské kapli Palatinské, přesněji řečeno Palestinské. - V 70. letech 17. století byla v Luži založena nadací hraběnky Marie M. Hýzrlové z Chodů jezuitská residence, kde jako páter působil Jan Klotz. A právě v tomto období mezi léty 1714 - 1715 ve východních Čechách platil zákaz poutí kvůli morové epidemii. S velkou pravděpodobnosti kvůli nerespektování tohoto zákazu zasáhla morová epidemie i město Luže. Vojáci svatomariánského pluku místo neprostupně izolovali od kontaktu s okolím a zamezili tak veškerému pohybu ven i dovnitř města. Jesuitská residence se v tu chvíli stala jediným zdrojem pomoci, léků a potravin. Páter Jan Klotz tehdy prohlásil, že „bude-li při životě zachován a zuřící zlo odstraněno“, uskuteční výstavbu kaple. Protože se tak stalo, dostál svému slibu a započal s výstavbou kaple, kterou zasvětil Čtrnácti svatým pomocníkům, ochráncům před neštěstím a nemocemi. Před dokončením kaple však sám onemocněl a dokončení stavby se nedočkal. „…..drahný čas již postonávaje, na radu lékařskou v březnu 1720 do koleje hradecké se odebral, kde 14. října žíti přestal….“ - Dokončení výstavby kaple se datuje do roku 1724, kdy byla vysvěcena a osazena zvonem o hmotnosti 50 centrů. Objekt je bez vnitřního vybavení a je využíván městem Luže k pořádání kulturních akcí. - Pozemek s kaplí patří městu Luže; kaple byla rekonstruována roku 2000 firmou SKOS Skuteč a financoval ji Okresní úřad Chrudim.