← zvonička (Čečkovice) kaple sv. Prokopa (Čehovice) →
14467 kostel sv. Mikuláše

cihlový, neomítaný, s omítanou věží

Má novou střechu, věž měděnou. - Gotický cihlový kostel byl postaven podle mínění odborníků patrně mezi lety 1330 – 1410 na místě staršího pohřebiště poblíž středověké tvrze pánů z Velhartic, kterým tehdy Čečovice patřily. Podle nejnovějších poznatků výstavba spadá do let 1340 – 1360. Představuje unikátní památku s gotickými okny a původními vitrážemi v ČR ojedinělém rýnsko-bavorském stylu. V lodi i presbyteriu jsou dochovány křížové klenby. Barokní věž pochází z let 1717-1724. - V současnosti je kostel po celkové rekonstrukci, rukama restaurátorů prošel i interiér, jehož původní malířská výzdoba se skrývala pod dvanácti vápennými nátěry. - Kostel je prohlášen národní kulturní památkou. – Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: Jiří Anderle