kaple (Ivaň) →

za kostelem

středně velká, čtvercového půdorysu

Má novou šindelovou střechu. Místy je třeba opravit nátěr. Interiér je zpustošen. - Barokní hranolová kaple na čtvercovém půdorysu s vyžlabenými nárožími krytá krásnou šindelovou mansardovou střechou. Ve vstupním průčelí jsou velká, dřevěná, polokruhově zakončená vrata. Na bočních stranách pak polokruhově zakončená okna. Vnější stěny jsou členěny lizénovými rámci. - Kaple sloužící jako márnice stojí ve středu východní ohradní zdi hřbitova za presbytářem hřbitovního kostela Povýšení sv. Kříže na mírném návrší zvaném Špičák (Spitzberk) na východním okraji města. - Po vyhnání německy mluvícího obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kostnice udržována a postupně chátrala. Někdy koncem 20. století proto prošla kostnice celkovou rekonstrukcí. - Pozemek s kostnicí patří církvi.