← kaple Panny Marie (Velký Grunov) kaple sv. Jana Nepomuckého (Velký Hlavákov) →

Opravené (známka 100) dřevěné zvoničky

zvonička
přelom 18. a 19. století

s lucernou

Má novou střechu. - Dřevěná zvonička pochází z přelomu 18. a 19. století. Nedaleko od ní stojí železný krucifix na kamenném podstavci. - Obecní zvoničky mívaly především výstražnou a svolávací funkci. K jejich vzniku dal popud především ohňový patent Marie Terezie, vydaný dne 21.8.1751. Obsahoval celkem 30 článků, které kromě nařízení zvonit, pokud vartýř vidí požár, a mít zvonek v každé obci, vydával také nařízení sázet stromy mezi domy, mít na návsi rybníček aj. - Nejjednodušším typem obecní zvoničky byl zvonek zavěšený do koruny stromu. Listí stromu ale velmi oslabuje slyšitelnost zvonku, proto se zvoničky na stromech nahrazovaly samostatně stojícím rozsochatým kůlem, někdy zastřešeným. Tomuto typu se říká dvoják, zouvák nebo též vidlák. Jednoduchá zvonička tvořená nikoli jedním rozsochatým kmenem, ale dvěma kmeny, se nazývá šrák. Dalším krokem ve výstavbě zvoničky bylo vystavění boudy okolo kůlu. Bouda umožňovala zvoníkovi lépe čelit nepřízni počasí a bylo ji též možno zamknout. Bouda pak mívá kůl buď uvnitř, nebo na své střeše. - Zvonička je památkově chráněná. - Pozemek se zvoničkou patří obci Snědovice.