← kaplička (Roztoky) fara (Roztoky u Jilemnice) →
14387 kostel Narození sv. Jana Křtitele

neobvyklý, osmiboký, s předsíní a malou věží

Loď má novou střechu. - Pozdně barokní, postavený na místě, kde stála pravděpodobně starší středověká stavba. Upraven v 19. století. – Jednolodní neorientovaná centrální stavba s osmibokou lodí a pětibokým presbytářem. Východní a boční fasády tvořící delší strany osmiúhelníku mají bosovaná nároží, trojici vedle sebe situovaných obdélných polokruhově zakončených oken s hladkou kružbou a trojúhelníkovým neodděleným štítem. V ose východní a severní fasády je pravoúhlý portál v polokruhem zakončeném rámci (v tympanonu východního je klasicizující reliéf jelenů u kašny) a v ose jižního průčelí je ve spodním pásmu segmentové okno. Na střeše je čtyřboká dřevěná vížka se zkosenými rohy. Plochostropý presbytář s bosovanými nárožími je členěn pouze obdélnými polokruhově zakončenými okny. Triumfální oblouk je polokruhový a delší strany v plochostropé lodi jsou lemovány nad portálem slepou arkádou s trojicí oken. Ve východní části lodi je dřevěná kruchta nesená na čtyřech dřevěných pilířích. Hlavní oltář je historizující z 19. století. - Pozemek s kostelem patří církvi. - Z okolního hřbitova jsou nově odstraněny křoviny. – Objekt je státem chráněnou kulturní památkou.

Zdroj: Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí n