← kostel Panny Marie Sněžné (Mětikalov) kaple (Metly) →
14355 kostel sv. Jakuba Většího

Loď má novou střechu, střecha věže v pořádku. Opravena statika. Má nová okna a dveře. - Barokní kostel z let 1768 - 1775 byl postaven královéhradeckým stavitelem Františkem Kermerem, snad s použitím starších plánů pražského architekta K. I. Dientzenhofera. Podélná jednolodní neorientovaná stavba je postavena ještě v barokním slohu, hranolová věž a průčelí už mají prvky klasicistní. Hlavní okna jsou kasulová. Loď je sklenuta plackou do pásů s polovalenými klenbami, kněžiště kopulí na sférických trojúhelnících. Sakristie byla přistavěna později. V roce 1898 byl interiér se staršími nástropními ornamentálními malbami nahrazen náboženskými výjevy malovanými místním malířem Ludvíkem Nejedlým. Tyto malby byly z větší části zničeny v 50. letech 20. století, kdy také vzaly za své varhany, kazatelna a část hlavního oltáře. Další části mobiliáře byly převezeny do kostelů sv. Vavřince a sv. Trojice, několik předmětů převzalo muzeum. Po rozsáhlých statických a rekonstrukčních pracích byl kostel zachráněn až koncem 20. století. - Nyní slouží galerijním účelům.