← kaple (Číhaná) kaple sv. Jana Nepomuckého (Číhaná) →
14274 kaple sv. Jana a Pavla

pravděpodobně 1. polovina 19. století

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu, věžička plechovou. - Kamenná kaple na obdélném půdorysu s trojboce uzavřeným presbytářem, krytá sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechou s oplechovanou hranolovou sloupkovou zvoničkou, završenou zvonovitou bání s křížem na vrcholu. Vstupní průčelí s obdélným vchodem s kamenným portálem, je završeno trojúhelníkovým štítem s nikou v ose. Podélné stěny jsou prolomeny po jednom menším obdélném, polokruhově zakončeným oknem. Vnější stěny jsou hladké, bez členění. Vnitřní prostor je plochostropý, krytý dřevěným prkenným stropem. Vnitřní zařízení původně tvořila dřevěná soška sv. Antonína a lidová soška Panny Marie (Madona). Dnes je na stěnách kaple zavěšeno pouze několik obrázků svatých. Ve zvoničce kaple je zavěšen zvon s reliéfem sv. Floriána. - Obecní kaple byla postavena podle projektu neznámého architekta na svažité okrouhlé návsi uprostřed vsi. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Počátkem 90. let 20. století byla již kaple značně zdevastována a hrozila zřícením. Vnitřní zařízení bylo rozkradeno či poničeno. Následně bylo proto přistoupeno k celkové rekonstrukci. - U kaple roste památkově chráněný strom.