← kostel Nanebevzetí Panny Marie (Uhersko) kaple Nejsvětější Trojice (Uherský Brod) →
14202 kaple sv. Václava

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 601) zděné kaple

S od města

středně velká

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Na štítu je umístěna dřevěná socha sv. Václava. - Původní barokní kaple byla postavena roku 1752 za úřadování purkmistra Ferdinanda Krause a udržována na náklady města. Dne 26.4.1945 byla silně poškozena spolu s německým zákopem dělostřeleckým granátem ruské armády. Po 2. světové válce byla poškozená kaple zbořena. - Nová kaple byla postavena cca 10 m níže pod místem původní kaple z iniciativy 91-letého učitele Františka Hodického ode dne 8.8.2001 do dne 19.9.2001 v poněkud pozměněné podobě oproti původní kapli; obnova kaple byla možná díky sbírce občanů, věřících a sponzorů. Obnovená kaple byla slavnostně posvěcena dne 28.9.2001, v den svátku sv. Václava. - Pozemek s kaplí patří městu Uherský Brod.