kaplička (Kolín) →
14165 kaple Panny Marie Bolestné

špitální kaple
na rohu Pražské a Sokolské ulice

se sanktusníkem

Kaple byla jednolodní, s dlouhou lodí obdélného půdorysu a užším, trojboce zakončeným presbytářem, zevně členěná lizénami. Presbytář byl orientován k severu. V jižním průčelí byl obdélný, segmentově zaklenutý portál a nad ním drobné oválné okénko. Nad jednoduše profilovanou římsou se zdvihal pilastry členěný štít s výklenkem pro sochu, završený trojúhelníkovým frontonem. Nad severní částí sedlové střechy lodi se zdvihala štíhlá sanktusová věžička. Loď byla sklenuta valenou klenbou s výsečemi, vítězný oblouk byl zakončen převýšeným půlkruhem. Vybavení kaple pocházelo převážně z 19. století, hlavní oltář byl z roku 1769. Z vybavení se dochovala pouze socha světice z doby kolem roku 1660, dnes umístěná v budově děkanství, a zvon z 18. století, opatřený nápisem: HECEST CAMPAN A AGEBREV, dnes uložený v chrámu sv. Bartoloměje. - Raně barokní špitální kaple z doby kolem roku 1680 (někdy se udává i 1660) byla přestavěná a rozšířená v roce 1850 kaplanem Janem Svobodou. Kaple sloužila potřebám sousedního špitálu (dnes rovněž zaniklého, na jeho místě stojí bývalé vojenské velitelství) a hřbitova, zrušeného již kolem roku 1784. Během 18. století byla několikrát opravována, roku 1831 byl pořízen nový krov, roku 1850 byla pořízena kruchta, kaple byla zvětšena a nově zaklenuta. V letech 1852 a 1877 prošla ještě několika drobnými úpravami. - Kaple byla zbořena v listopadu 1940 na základě rozhodnutí německých úřadů kvůli rozšíření přilehlého Oberlandrátu a přízemní přístavbu. Podle pozdějšího, nikdy nerealizovaného záměru, měla být v poválečných časech na vhodném místě postavena její kopie. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemková parcela č. 40/1 a stavební parcela č. 207/1) patří firmě BM Rent, a.s. z Prahy.

Zdroj: Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech; www.cestyapamatky.cz