← kaple Panny Marie (Uhlíkov) kaple (Uhlířov) →
14161 kaple sv. Antonína Paduánského

ve 40. letech 20. století
na návsi za dvěma lípami

s věží

Velká mešní kaple. Obdélná (4 x 8,5 m), se dvěma okny, kamennou dlažbou, klenutým stropem a břidlicí krytou střechou s věžičkou. Na fasádě stála socha sv. Josefa a dvě sošky Panny Marie, uvnitř visely obrazy křížové cesty, dále zde stály po obou stranách tři lavice. - Kaple byla silně poškozena při bojích dne 23.4.1945, zbořena brzy po 2. světové válce. Dne 19.9.1945 se konala ustavující schůze Přípravného výboru pro postavení kaple, který byl dne 14.3.1948 transformován na Spolek pro postavení kaple sv. Antonína v Uhlířově. Sbírkou mezi občany bylo získáno 14.547,- Kč. V dubnu 1948 získal Spolek v rámci akce "Budujeme Slezsko" mimořádný dar 200.000,- Kč. V říjnu 1950 přijal Spolek nabídku architekta Čestmíra Šlapety na vypracování plánů kaple; plány byly vytvořeny, ale dne 8.9.1951 se Spolek musel "dobrovolně" rozpustit, finance předat farnímu úřadu a ke stavbě kaple již nedošlo. - Nová kaple byla postavena po roce 2000 přebudováním márnice na hřbitově. - Nyní je na místě původní kaple pomník padlým. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Uhlířov.