← zvonička (Dlouhá Lhota) kaplička (Dlouhá Loučka) →
14127 kaple sv. Petra a Pavla

ve svahu nad silnicí uprostřed obce

se sanktusníkem

Velká mešní kaple stála ve svahu nad křižovatkou. - Obdélná barokní stavba o rozměrech asi 5,5 x 7 m s polokruhově zakončeným presbytářem, krytá sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechou s mohutnou osmibokou sloupkovou zvoničkou s cibulovou bání nad průčelím. Kaple bývala vysoká asi 8 m, s věžičkou 14 m. Vstupní průčelí s obdélným vchodem a obdélným oknem v ose bývalo nad profilovanou římsou završeno trojúhelníkovým štítem s kruhovými hodinami. Po stranách lodi měla kaple po jednom kasulovém okně. Vnější stěny kaple bývaly členěny lizénovými rámci. Ke vchodu do kaple vedlo dvouramenné schodiště. Vnitřní zařízení kaple tvořil barokní hlavní oltář s obrazem Neposkvrněného početí Panny Marie (Immaculata) a asi 1 m vysoké dřevěné sochy patronů kaple apoštolů sv. Petra a Pavla. Presbytář kaple býval uzavřen mřížkou pro přijímání. Při levé straně triumfálního oblouku stávala kazatelna. Nad vchodem byla vynesena kruchta s harmoniem, zakoupeným v roce 1893. Při každé boční stěně lodi stávaly dvě jednoduché lavice. - Kaple byla postavena roku 1774 na místě starší dřevěné kaple. V roce 1876 byly do sanktusníku kaple zakoupeny dva zvony. Roku 1937 byly ve štítu kaple instalovány kruhové hodiny. Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kaple užívána a postupně chátrala. V 60. letech 20. století byl již interiér kaple vyrabován a hodiny a zvon byly ukradeny. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem školství a kultury ČSSR zrušena dne 10.9.1966. - Kaple byla zbořena přesto, že byla stavebně v dobrém stavu, byla pouze poškozena zezadu, kde do ní narazil vůz. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Bochov.