← kostel sv. Petra a Pavla (Rozhovice) kaple (Rozněvice) →

se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Původní kapli bez sanktusníku nechal postavit kolem roku 1830 Christoph Glaser; kaple sloužila k modlitbám obyvatelů osady Rozhraní z české i německé strany hranice, ale také poutníkům a pocestným na staré jáchymovské cestě mezi Breitenbrunnem a Božím Darem (Gottesgab). - Kaple byla zbořena v roce 1953 spolu s celou vsí po záboru do hraničního pásma. - Novou kapli na původních základech nechalo postavit město Boží Dar v roce 2013 s využitím dotace z Programu přeshraniční spolupráce ČR - Sasko; jde o repliku původní kaple, navíc má sanktusník. Při stavbě byly použity kameny a žulové obložení oken a dveří z původní kaple. Do podlahy kaple bylo použito vždy po jednom kameni ze všech devíti zbořených domů původní vsi. - Slavnostní posvěcení obnovené kaple proběhlo dne 17.5.2014. - Pozemek s kaplí patří městu Boží Dar. - Ves Rozhraní je zcela zbořena, zůstaly jen louky.