← "provizorní" kostel (Slezská Ostrava) bývalý kostel sv. Jiří (Slezská Ostrava) →
14105 kaple sv. Barbory

na Salmovci, blízko křižovatky Čtvercové a Kramolišovy ulice

se sanktusníkem

Kaple vznikla v roce 1885, kdy byla rozhodnutím důlního ředitele Antonína Špačka přestavěna z bývalé šachetní budovy nad Jámou č. 1 (původně nazývanou Ignát podle jména důlního podnikatele Vondráčka) zrušené v roce 1883. Mramorová deska před oltářem označovala místo, které měl podle tradice určit Vondráček pro hloubení prvního dolu po svém příchodu na Ostravsko. Přestavbu kaple provedl báňský měřič a geolog František Bartonec. Z šachetní budovy byly ponechány původní zdi. Dne 18.7.1886 vysvětil kapli polskoostravský farář Jan Bitta za přítomnosti knížete Salma. Součástí mobiliáře byly obraz sv. Barbory a sochy téže světice a sv. Prokopa - patronů horníků - a školní prapor z roku 1871, pořízený na horní škole v době působení K. J. Bukovanského. V kapli byly také varhany. Budova byla postupem času těžce postižena důlní činností. Kolem roku 1965 byla kaple zbořena pro statické narušení. - Zachoval se pouze kříž, který stál v její blízkosti. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 2893/1 a 2894) patří městu Ostrava.