kaplička (Vítkovice) →
14103 bývalá kaple sv. Floriána

blízko Místecké ulice

se sanktusníkem

Kaple stála při někdejší vstupní bráně do Vítkovických železáren hned vedle budovy starého centrálního ředitelství. - Zbudována byla roku 1855 přestavbou ze staré obilní sýpky, od roku 1882 získala statut provizorního kostela, protože ten tehdy v obci chyběl. S růstem počtu obyvatel Vítkovic se uvažovalo o stavbě nového kostela sv. Floriána na místě kaple; nakonec byl nový kostel postaven v letech 1880 - 1886 na jiném místě a byl zasvěcen sv. Pavlovi. V roce 1916 byla kaple sv. Floriána adaptována pro kancelářské účely. V letech 1929 - 1930 byl přistavěn jednopatrový spojovací trakt mezi budovou centrálního ředitelství a někdejší kaplí. Po roce 1948 budova někdejší kaple chátrala a v listopadu 1971 byla zbořena. - Kaple stála na šestici pozemků; tři z nich (pozemkové parcely č. 1035/31, 1035/32 a 1035/12) patří firmě Třinecké železárny, a.s. z Třince, jeden (pozemková parcela č. 1189/28) patří městu Ostrava a dva (pozemkové parcely č. 1189/27 a 1189/10) patří firmě Dopravní podnik Ostrava, a.s. z Ostravy.

Zdroj: L.Rybenský, PhDr. Martin Juřica