← kaple Božího Těla (Kámen) kaplička (Kamenec) →

u návesního rybníka mezi dvojicí lip

středně velká, se sanktusníkem

Stála mezi dvojicí lip; k nim byl otočen vchod. - Obdélná barokní stavba s neodsazeným, půlkruhově zakončeným presbytářem, krytá šindelovou valbovou střechou s osmibokou sloupkovou zvoničkou s oplechovanou cibulovou bání. Vstupní průčelí s obdélným vchodem bylo završeno trojúhelným laťovaným štítem. Podélné stěny byly prolomeny po jednom obdélném, polokruhově zakončeném okně. Vnější stěny byly hladké, bez členění. V interiéru stály dřevěné lavice. Kaple byla asi o 2 m delší než hasičská zbrojnice, vedle níž stála. - Po vyhnání německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Někdy v době kolem roku 1972 byla nakonec zchátralá kaple zbořena za úřadování předsedy Místního národního výboru Počinka, který nařídil zničit i kapli Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v sousední vsi Korunní. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Stráž nad Ohří.

• Jaroslav Vyčichlo napsal 30.03.2012 11:54

poslední přidaná fotografie mi k této kapli nesedí, ať již okolní zástavbou, či polokruhově zakončeným portálem vchodu a jehlancovou stříškou zvoničky. Kaple na snímku ja navíc čtvercová.

Máte pravdu, je to kaple v Kotvině, přehodil jsem ji.