← kaple sv. Františka z Pauly (Brno) kaple sv. Mořice (Brno) →
14027 kaple sv. Karla Boromejského

v Údolní ulici, na J straně Obilního trhu

se sanktusníkem

Hrabě Egbert Belcredi založil v roce 1862 v Líšni nedaleko svého zámku řeholní dům sester boromejek. Původně se jednalo o prosté selské stavení, které bylo v roce 1890 přestavěno na školu. Přímo v Brně vznikl filiální dům boromejek v roce 1864 v dnešní Údolní ulici v čele Obilního trhu. Sestry Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského zde zakoupily usedlost a provozovaly zde rodinnou školu a opatrovnu. V roce 1874 zde vystavěly novou budovu (dívčí škola a později penzionát), vedle níž byla postavena novorománská kaple svatého Karla Boromejského. Slavnostní posvěcení kaple a školy se uskutečnilo v pondělí dne 14.9.1874. Na výzdobě interiéru kaple se podíleli umělecký truhlář Franz Lutesl a dekorativní malíř Ludwig Rarmann. Sestry postupně získaly i několik dalších okolních domů (jako poslední v roce 1936 původní nájemní dům č. o. 37), do kterých byl umístěn domov mládeže a azylový dům pro staré ženy. Celý areál byl těžce poškozen při bombardování Brna v roce 1944, opraveny byly pouze domy č.o. 35 a 37 (tzv. Dům svatého Josefa), ostatní budovy včetně kaple byly strženy. Po skončení 2. světové války sestry nechaly za domem č. o. 37 vystavět nový domov mládeže ve funkcionalistickém stylu (1946 – 1949), který byl ale v roce 1949 zabrán pro učňovský ústav Zbrojovky Brno. Sestry byly z areálu definitivně vyhnány v roce 1950. V domech č.o. 35 a 37 se nachází v současnosti bytové i komerční prostory, volné prostranství mezi nimi vzniklé stržením klášterních budov nebylo nikdy zastavěno. Poválečná budova za domem č.o. 37 opět slouží svému původnímu účelu, tedy jako domov mládeže. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 723) patří Jihomoravskému kraji (Střední škole technické a ekonomické), druhý (pozemková parcela č. 698/3) patří městu Brnu.