← kaple sv. Antonína Poustevníka (Semtěš) kaplička (Senkov) →
14010 kaple sv. Josefa

(starší), 1855, rozšířena 1891

se sanktusníkem

Kaple stála v trojúhelníku uprostřed křižovatky společně se dvěma kaštany. - Měla rozměry cca 6 x 11 m. - V roce 1855 byla v obci na místě starší stavby postavena kaple zasvěcená sv. Josefu. Poté v roce 1891 byla opravena a rozšířena. Za 2. světové války, v roce 1944, byli senetářovští občané nuceně vystěhováni kvůli rozšiřování vojenské střelnice; při poslední bohoslužbě před vystěhováním vsi si slíbili, že pokud se do vsi vrátí, postaví si novou kapli či kostel. Důvodem bylo, že stávající kaple kapacitně nestačila a zájemci při bohoslužbách nebezpečně stáli před kaplí přímo v křižovatce. Po návratu do vsi v roce 1945 začali místní skutečně vybírat peníze na nový svatostánek, ale jeho výstavbu zhatil komunistický puč v roce 1948. Během uvolnění v roce 1968 bylo vydáno povolení k výstavbě nového kostela sv. Josefa, neboť stará kaple mimo jiné překážela v rozšíření silnice Blansko - Vyškov. Základní kámen nového kostela navrženého brněnským architektem Ludvíkem Kolkem byl položen v červnu 1969, kostel byl dostavěn v červnu 1971. Následně byla ve dnech 25. - 26.6.1971 zbořena dosavadní kaple stojící na křižovatce. - Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Kaple stála na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 751/7 a 751/4) patří obci Senetářov, třetí (pozemková parcela č. 679/1) patří Správě a údržbě silnic Jihomoravského kraje.

Zdroj: Magda Vargová, Obecní úřad Senetářov