← kaple sv. Jana Nepomuckého (Zhůří) kostel Nejsvětější Trojice (Zhůří) →
13972 kaple sv. Václava

ve vsi

Velká obdélná mešní kaple s trojúhelníkovými štíty nad oběma průčelími a sedlovou střechou. Sanktusník byl asymetricky posunut k přednímu štítu. Polokruhově zakončený vchod byl ve štítové stěně (nad ním bylo malé polokruhově zakončené okénko), na bočních stranách po jednom obdélném, polokruhově zakončeném okně. - Zůstalo jen základové zdivo (cca 4,5 x 7 m). - V letech 1945 - 1947 došlo k vyhnání německého obyvatelstva ze vsi a následně k jejímu osídlení obce přistěhovalci ze Slovenska a Rumunska. To vše skončilo v roce 1952, kdy byla oblast zabrána vojskem a noví čeští osídlenci vyhnáni (také z osad Flusárna a Podlesí) kvůli umístění radarů protivzdušné obrany na vrcholu kopce severně od Zhůří; ves byla následně postupně zbořena. - Kaple byla po vysídlení vsi v roce 1954 zčásti pobořena a využívána jako chlév pro prasata chovaná pro vojenskou kuchyni. Na přelomu let 1956 - 1957 byla kaple zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Roman Kreuziger ze Sence); majitel pozemku by chtěl ves Zhůří obnovit tak, aby se co nejvíce podobala stavu z roku 1945. V první fázi v roce 2020 chtěl obnovit na původních základech 3 domy a kapli. Proti obnově vsi se postavila Správa Národního parku Šumava, kterou v roce 2019 podpořil i krajský úřad v Plzni. - Ze vsi Zhůří zůstaly větší trosky dvou budov; jsou zde postaveny i čtyři nové domky u v mezidobí zbořených kasáren.