kaplička (Vitěšovice) →
13946 kaple sv. Prokopa

(starší), 1823

se sanktusníkem

Velká mešní kaple postavená na místě starší dřevěné kaple. - Obdélná barokní stavba krytá sedlovou střechou s polygonální zvoničkou s jehlancovou stříškou. Vstupní průčelí s obdélným vchodem završoval trojúhelníkový štít, oddělený římsou. Vnější stěny hladké, bez členění. Vnitřní zařízení tvořil oltář z 1. poloviny 19. století. - Vedle kaple rostly na hrázi rybníka kaštany a před kaplí lípa. V roce 1953 byla ves Víska zabrána do nově vzniklého vojenského újezdu Hradiště. Kaple ještě v roce 1953 stála, měla i střechu, v roce 1962 již byla beze střechy, ale obvodové zdivo bylo zachováno do původní výše. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.