← zvonice (Vápno) kaple (Varta) →
13937 kaple sv. Notburgy

(stará), 1887 - 4.11.1888 (posvěcení)
asi ve 2. polovině 50. let 20. století

s věží

Kostel ve Varhošti doložený údajně v zemských deskách k roku 1490, zanikl v 18. století. Na jeho místě byla postavena kaple, kde ale byly slouženy pouze dvě mše svaté ročně, obyvatelé na mše docházeli do kostela v nedalekém Jestřabí. Stará kaple byla v roce 1887 zbořena a ještě v témže roce nahrazena novou, a to s pomocí tehdejšího libavského faráře a budišovského děkana P. Vinzenze Hausnera, rodáka z Varhošti. Děkan Hausner nechal v roce 1888 k nové kapli přistavět zvonovou věž s kůrem, se střechou pokrytou břidlicí a zavěsit do ní nový zvon. Pořídil rovněž potřebné mešní náčiní a harmonium pro doprovázení církevních zpěvů. U jestřabského farního úřadu složil nadaci na sloužení dvou mší svatých ve Varhošti za spásu jeho duše. Obec si darů děkana Hausnera velmi považovala, protože z jeho iniciativy byla ve Varhošti postavena i nová školní budova. Kaple i škola byly slavnostně požehnány v týž den, tj. 4.11.1888. - Neorientovaná kaple sv. Notburgy stála asi uprostřed vsi na návsi, která vznikla rozšířením komunikace z Velkého Újezdu do Velké Střelné. Ze západní strany byla náves určena cestou, z východní potokem, naproti kaple byl rybník. Západním směrem od kaple stál Enenklův hostinec č.p. 59, nazvaný U pramene Odry, severněji od něj vedla tzv. Kostelní pěšina (Kirchensteig), po které se chodilo do farního kostela a na hřbitov do Jestřabí. - Svatá Notburga Ebenská, patronka varhošťské kaple, se narodila v roce 1265 v Rattenbergu (Tyrolsko), na tamním zámku pracovala jako služka. Zemřela dne 14.9.1313, pohřbena je v Ebenu poblíž Salcburku, kde je jí zasvěcen kostel. Sochu sv. Notburgy si pořídili i ve Staré Vodě, bývala v nové kapli zasvěcené rolnickým patronům sv. Isidorovi, sv. Vendelínovi a sv. Notburze. - Podélná stavba kaple byla krytá sedlovou střechou, nad závěrem zvalbenou. Hranolová věž v průčelí kaple tvořila mírný rizalit a její zdivo jen nevýrazně vystupovalo nad hřeben střechy. Byla ukončena jehlancovou střechou, ve vrcholu s makovicí a křížkem, hřeben střechy završil polygonální sanktusník s cibulí a křížkem. Fasáda byla hladká, po stranách lodi prolomena dvěma okny s půlkruhovým záklenkem. Do kaple se vcházelo podvěžím, tj. od rybníka, a to pravoúhle zakončeným vstupem, nad nímž byl ve štuce proveden latinský kříž. V interiéru byl dřevěný oltář ukončený ve vrcholu jetelovým křížem s ukřižovaným Kristem; oltář spočíval na mramorovém oltářním stupni, který kapli věnoval P. V. Hausner. Z každé strany oltáře byly postaveny dva větší svícny, na hořejším stupni dva menší, v jejich středu byl nevelký obraz patronky kaple sv. Notburgy - almužnice. Motiv odpovídá např. oltářnímu obrazu v Ebenu či v Heiligengrabu. Na zadní stěně presbytáře byl zavěšen obraz s neznámým motivem. Před oltářem visela lampa s věčným světlem. Interiér doplňovaly dvě řady lavic. K vybavení kostela ve 30. letech 20. století patřila stříbrná monstrance v hodnotě 50,- Kč (nejdražší předmět), stříbrný kalich s paténou, čtyři oltářní svícny z mosazi, cínové mešní konvičky s tácky, z parament kaple vlastnila kasule, alby s krajkami, humerál, cingulum, korporál, purifikatorium, antipendium, tři ručníky, dále oltářní koberec, misál, mešní pult, oltářní zvonky atd. Zvon pojmenovaný po patronce kaple byl žehnán dne 4.9.1910 delegovaným knězem. Tehdy potvrzení o žehnání zvonu vystavilo z neznámého důvodu brněnské biskupství. Větší ze dvou varhošťských věžních zvonů byl zakoupen v roce 1925. Po čase musela být opravena věž a závěsné zařízení pro zvony, zrestaurován byl i tabernákl. - Vláda dne 17.9.1946 rozhodla o vytvoření vojenského tábora Moravský Beroun (dnešní vojenský újezd Libavá), do něhož byla zahrnuta i ves Varhošť. Toto rozhodnutí znamenalo nucené vystěhování všech obyvatel a likvidaci celé vsi. O vybavení varhošťské kaple se přihlásil farní úřad v Korytné. Olomoucká konzistoř mu dne 15.10.1947 sdělila, že zasílá menší zvon, jehož příjem měla farnost potvrdit, což učinila dne 8.11.1947: „FÚ v Korytné potvrzuje tímto s upřímnými díky došlý zvonek do naší farnosti. Za laskavé služby, které nám byly prokázány zapůjčením tohoto, byť i malého zvonku, vzdává jménem svým a všech farníků upřímné Pán Bůh zaplať Josef Rybka, farář.“ - Podle leteckých snímků měla kaple v roce 1950 ještě krov a střechu, v roce 1954 z ní zbývalo jen obvodové zdivo bez krovu a střechy a v roce 1961 už není patrné ani obvodové zdivo. - Dvojice pozemků, na němž kaple stála (pozemkové parcely č. 324 a 319/1), patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Varhošť je zcela zbořena. Nejstarší písemná zmínka o vsi je v latinské listině z roku 1131. Od svého vzniku patřila obec církvi.

Zdroj: Jana Krejčová - časopis POODŘÍ č. 2/2015

• Kateřina Skalíková napsal 30.01.2009 12:13

Kronika Libavska, J.Machala: Nejstarší písemná zmínka o vsi je v latinské listině z r.1131. Od svého vzniku patří obec církvi. Filiální kaple sv.Notburgy byla přestavěna v r.1887. V r.1948 obec zanikla.