13908 kostel sv. Jana Křtitele

ve vsi

Farní kostel od roku 1883. - Na místě původního dřevěného kostela postaven nový kostel roku 1595, opraven roku 1815, věž přistavěna roku 1821 (stavitel Jan Sarkander Thallberg). Kostel obnoven roku 1883. Měl tři zvony z let 1515, 1545 a 1695 a zděnou křtitelnici. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Smilov je zcela zbořena (většina budov zničena již do roku 1970), na většině jejího území je střelnice. V písemných pramenech je v roce 1456 uváděna obec jako Smylov. Jsou domněnky, že Smilov je nejstarší obcí na Libavsku. Podkladem k této domněnce je tradované tvrzení o kostele, který byl farním v nejstarších dobách a později přenesen na Libavou. Dle místních rodáků byl Smilov založen v roce 1260.

• Kateřina Skalíková napsal 30.01.2009 10:47

Kronika Libavska, J.Machala: V písemných pramenech je v r.1456 uváděna obec jako Smylov. Jsou domněnky, že Smilov je nejstarší obcí na Libavsku. Podkladem k této domněnce je tradované tvrzení o kostele, který byl farním v nejstarších dobách a později přenesen na Libavou. Dle místních rodáků byl Smilov založen v r.1260. Kostel je zasvěcen sv. Janu Křtiteli a znovu vystavěn v r.1595 na místě zbořeného dřevěného kostela, obnoven byl v r.1883. Zděná křtitelnice a jiné předměty ukazují na jeho dřívější význam. Až na několik budov byl Smilov srovnán do r.1970.

Informace doplněny, děkuji.