13898 kaple Navštívení Panny Marie

na návrší nad obcí

se sanktusníkem

Barokní kaple obdélného půdorysu s půlkruhově ukončeným závěrem měla fasádu členěnou pilastry a prolomenou segmentově ukončenými okny. Západní průčelí bylo členěno nikami a vyvrcholeno štítem s vázami a zděným křížem. Ze střechy lodi vystupovala dřevěná polygonální zvonice s lucernou a cibulovou střechou s makovicí. - Kaple od konce 2. světové války neplnila svůj účel a chátrala. O jejím zbourání bylo rozhodnuto v září 1969 a v únoru následujícího roku byla stržena. - Na místě bývalé kaple bylo upraveno pietní místo s pomníkem rudolických občanů, která padli ve světových válkách. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 869 a 870) patří městu Most.

Zdroj: Ing. Eva Hladká - Oblastní muzeum Most