← kaple (Dolní Příbraní) kříž (Dolní Příbraní) →
13760 kaple Panny Marie Karmelské

na začátku silničky k hranicím proti novému domu.

se sanktusníkem

Mešní kaple se sanktusníkem postavená na místě starší kapličky. Kaple byla postavena v roce 1885, dne 5.1.1886 ji posvětil farář Thomas Zettl. V sanktusníku byl zavěšen zvon o výšce 35 cm a průměru 45 cm. Zvon ulila respektovaná slévárenská firma Petera Hilzera z Vídeňského Nového Města. Oltářní obraz znázorňující Pannu Marii Karmelskou věnoval výměnkář Adalbert Mayerhofer z domu č.p. 7. Když byl obraz dovezen do vsi, donátor právě umíral, obraz mu proto dovezli do domu, aby ho mohl ještě vidět. Pan Anton Wielguni z domu č.p. 8 zaplatil dvě sochy pro kapli - sv. Linharta a sv. Floriána. Ostatní náklady uhradili majitelé pozemků z Dolního Příbraní. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Judita Flatová z Kladna, Nina Beer z Kladna a Ing. Sylva Svobodová z Kladna). - Ves Dolní Příbraní je zcela zbořena, v 90. letech zde byly nově postaveny dva domy.