Zaniklé (známka 600) zděné kaple

hřbitovní kaple
2. polovina 18. století
V od kostela, na bývalém hřbitově

středně velká

Klasicistní hřbitovní kaple, mezi lidmi nazývaná Ovčí kaple, byla postavena ve 2. polovině 18. století na hřbitově u kostela. V roce 1873 byl zbudován nový hřbitov a od následujícího roku přestal být původní hřbitov u kostela využíván. Pro hřbitovní kapli se nenašlo nové využití, proto postupně chátrala, až bylo roku 1923 rozhodnuto o jejím stržení. Na místě starého kostelního hřbitova se dnes nachází skromný park. - Kaple měla obdélný půdorys. Průčelí zdobila na každé straně dvojice pilastrů doplněných o kamenné desky. Pilastry zakončovala římsa, která přecházela i na boční stěny. Ve výrazném trojúhelníkovém štítu byl umístěn nedochovaný znak. Veliké dvojkřídlé dveře byly zakončeny obloukem. V každé z bočních stěn bylo umístěno půlkruhové okno. Boční stěny dále zdobila římsa, nárožní pilastry a kamenné náhrobní kameny. Sedlová střecha neměla věž, zdobil ji jen malý kovový kříž. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemková parcela č. 471/2 a stavební parcela č. 204/2) jsou v soukromém vlastnictví (Phan The Dung z Velkého Šenova).

Zdroj: cs.wikipedia.org