← kostel Panny Marie (Veselí nad Moravou) kaplička Panny Marie Bolestné (původně sv. Floriána) (Veselice) →
13662 kaple sv. Antonína Paduánského

Novostavby (známka 10, známka původního objektu: 601) zděné kaple

777277
1945–1989
(1883), nová 2007 - 29.9.2007 (posvěcení)
duben 2008

moderní

Má novou střechu. - Kaple byla postavena roku 2007 na místě původního rybníčku na návsi cca 49 m severovýchodně od místa původní kaple. Původní čtvercová kaple sv. Antonína Paduánského se stanovou střechou a sanktusníkem z roku 1883 byla v roce 2008 zbořena, protože stála těsně u silnice (na souřadnicích 49.395942, 16.712120). - Jedním ze zdrojů informací o existenci kaple ve Veselici je Pamětní kniha obce Veselice, kterou začal v roce 1931 psát pan Antonín Souček z č.p.50. V zápise se nachází i informace o tom, že v obci Veselice stála dřevěná kaple. Tato informace je pravdivá jen z části, neboť jak dokládá další zdroj, kterým je historická mapa tzv. Indikační skica z roku 1826, jednalo se pravděpodobně o stavbu zděnou, neboť je na uvedeném dokumentu provedena v červené barvě, kterou byly vyznačeny právě zděné stavby (dřevěnou mohla mít možná jen věžičku). Kaple se tehdy nacházela blíže severní části zastavěného území obce, na prostranství u domu č.p. 20, v těsném sousedství původní trasy komunikace vedoucí ze Sloupu do Blanska. V současné době se v místě, kde kaple stála, nachází křižovatka místní komunikace se silnicí III. třídy ze Sloupu do Blanska. - Také o další kapli ve Veselici poskytují informace historické materiály, mezi něž patří opět Pamětní kniha obce Veselice a mnohé další. Hovoří o tom, že další kaple ve Veselici, tedy druhá v pořadí, byla zbudována někdy okolo roku 1883. Nejvíce informací o ní poskytuje především zmíněná Pamětní kniha v zápise z roku 1948, který informuje o celkové rekonstrukci kaple. Je zde také uvedeno, že kaple stojí naproti usedlosti č.p. 23, v těsném sousedství „obecní budovy“. Termín zbudování, tedy rok 1883, není prozatím věrohodně doložen. Je to však velmi pravděpodobné, protože historické materiály např. mluví o tom, že zřejmě v roce 1890 postavila obec budovu č.p. 43 (současné č.p. 78), která měla plnit funkci obecního špitálu pro případ možné epidemie. Další informace hovoří o tom, že u nově zřízené kaple byla v roce 1895 vykopána studna, která sloužila jako zdroj pitné vody. To naznačuje, že prostranství, na němž byla kaple postavena, a s ní i nová studna a „špitál“, se stalo jakýmsi novým centrem obce. Vedle kaple byl také umístěn kříž, zbudovaný na náklady rodiny Prokopových z č.p. 7. - O opravě kaple v roce1948 zaznamenal tehdejší obecní kronikář následující: „Oprava kaple byla nezbytně nutná, protože měla nahnutou věž a byly obavy, aby nespadla.“ Současně uvádí, že „byla postavena snad v roce 1883 a nahradila původní kapli dřevěnou, která stála na prostranství naproti usedlosti č. 2“. - To, že je kaple zasvěcena sv. Antonínovi, rozhodly veselické ženy. Ty také uspořádaly sbírku na zakoupení sochy sv. Antonína, která byla zakoupena v roce 1948 v Brně. Tvar věže při rekonstrukci kaple i vybavení interiéru navrhl pozdější kronikář obce Robert Sedlák. Slavnostní vysvěcení opravené kaple se konalo dne 13.6.1948. - Pokud se ještě vrátíme do doby před rokem 1948, dochoval se i doklad toho, jak kaple vypadala počátkem 20. století. Její vzhled je zřejmý z pohlednice vydané v roce 1910. Na ní vidíme kapli s věžičkou ve tvaru „cibulky“, studnu a kříž a zmíněnou obecní budovu v pozadí. Již v té době byl ve věži umístěný zvon. Je na něm nápis: „Přelit od Vojtěcha Hillera vdovy a syna v Brně v roku 1890.“ Průměr zvonu je 36,5 cm a má vyšku 29 cm. Srdce zvonu je vysoké 33 cm. - Posledními úpravami prošla kaple a její okolí v letech 1996 a 2003. V roce 1996 byla okna a vstupní dveře opatřeny mřížemi a zhotovena nová venkovní omítka. V roce 2003 doznalo změn prostranství u kaple. Původní kamenné tarasy byly odstraněny a nahrazeny betonovými svahovacími prvky osázenými zelení. Odstraněn byl i vedle stojící kříž. Rok předtím totiž prasklo těleso kříže vyrobené z pískovce a nedalo se již opravit. - Sdružení Veselická kaplička obnovilo v roce 2004 po 34 letech v době „Svatoantonínské pouti“ pořádání „Mší svatých“ na prostranství pod kaplí. Poslední mše totiž byla sloužena v roce 1970, dva roky po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. - V roce 2008 byla původní kaple zbourána, neboť o rok dříve vznikla a byla vysvěcena nová kaple na nově vytvořené návsi v prostoru po zrušeném Horním rybníku. Po dohodě s panem farářem z Petrovic P. Miroslavem Němečkem byly křížek i obrázky z kaple uloženy na faře v Petrovicích a Panna Marie z rozlomeného kříže byla umístěna na hrob dřívějšího petrovického faráře P. Šplíchala. - Novou, tedy v pořadí třetí kapli ve Veselici, navrhla ing. arch. Monika Sirná z Blanska. Kaple vznikla v létě roku 2007 a její slavnostní vysvěcení se konalo v sobotu 29.9.2007. Mši celebroval monsignore Václav Slouk, děkan brněnský, kanovník Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla v Brně. Stavbu realizovala firma STAVKOM, spol. s r.o. Boskovice. Některé práce, jako např. obložení podhledu otevřené věže palubkou a záklop střechy nad vnitřním prostorem kaple, provedli svépomocí členové sdružení. Stavba byla financována z rozpočtu obce Vavřinec a celkové náklady činily 789.654,- Kč. Z toho částkou ve výši 49.500,- Kč přispělo sdružení Veselická kaplička, které za tím účelem vyhlásilo veřejnou sbírku. Částku 42.000,- Kč si vyžádala renovace zvonu z původní kaple, včetně zařízení pro automatické zvonění. Kříž na střechu kaple stál 8.330,-. Kč. Zhotovil jej a na střechu osadil pan František Sika z Němčic. Dalším prvkem z původní kaple je socha sv. Antonína zakoupená v Brně v roce 1948. Ta také prošla celkovou renovací, kterou provedl pan Arnošt Procházka z Ludíkova. - Pozemek s kaplí patří obci Vavřinec.

Zdroj: Rostislav Burget, Miloslav Novotný st.: Sakrální stavby ve Vavřinci a