kaplička (Lipová-lázně) →
13649 kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova

v lese VJV od kostela

S ideou výstavby kaple přišla Lina Girsigová z domu č.p. 87, která ji nechala vystavět na paměť dobrých časů poté, co se poprvé ve svých 37 letech vdala. Kaple byla slavnostně odhalena dne 29.6.1929. Kromě rodiny Girsigových se slavnostního aktu zúčastnil farář z Bělé, ale také mnoho dalších občanů Lipové a několik turistů. Stavba byla asi tři metry vysoká s výklenkem pro vyobrazení Srdce Ježíšova a pro vázu s květinami. Po roce 1948 byla kaplička zcela zničena. Dne 12.6.1994 na místě kaple odhalili Jaroslav Papšík, Alois Baťa, Florian Koňařík, Josef Merkl a Máňa Merklová nový kovový kříž na menší kamenné zídce s informační destičkou o zaniklé kapli. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Lipová-lázně.

Zdroj: jesenickeprameny.cz