kostel sv. Jakuba Většího (Chvaleč) →
13578 kaple Blahoslavené Panny Marie

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

na vrchu Hostýn, JZ od vsi

velká

Kaple měla kruhovou dřevěnou konstrukci na nízké kamenné podezdívce a kameny dlážděnou podlahu. Jak byla velká, se můžeme podle fotografií jen dohadovat. Dolní, nejširší část, tvořená kruhovou chodbou, měla podle odhadu průměr asi 11 metrů, střední, užší část, měla průměr cca 5 metrů a průměr nejužší, horní části, lze odhadovat na 3 metry. Celková výška, pokud vezmeme v úvahu výšku spodní, střední, horní časti a kříže, mohla být odhadem 18 metrů. - Nazývána též Románská či Anglická kaple. Stavba byla dokončena dne 30.8.1897, pouhé dva dny před příjezdem císaře Franze Josefa I., který Hostýn spolu s Bystřicí pod Hostýnem dne 1.9.1897 navštívil. Na Hostýně očekávalo jeho příjezd asi 80.000 lidí. Byla to vůbec první návštěva hlavy státu na tomto poutním místě. - Byla připomínkou nejstarší hostýnské kaple postavené údajně v době Cyrila a Metoděje, ale také malého dřevěného kostelíka, který stával v polovině 13. století na místě dnešní baziliky Nanebevzetí Panny Marie. - Nepříliš hojné historické prameny uvádějí, že návrh kaple vypracoval stolař Zicháček z Bystřice pod Hostýnem. Krytá chodba tvořící dolní část kaple byla dílem Vincence Odložilíka z Velehradu. Brněnský výtvarník Bedřich Škarda pak technikou sklomalby vytvořil pro kapli barevné okno s výjevem Panny Marie svatohostýnské. Dřevěná stavba byla natřena tak, že působila jako kamenná, na střeše ukončené malou věží se leskla zlacená báň s křížem. - Nacházela se na severní louce poblíž chrámu, asi 10 m za třetím zastavením staré Křížové cesty (asi 50 m od Sarkanderovy kaple). Některé ze zachovalých fotografií tohoto objektu shodně potvrzují, že bazilika, kaple sv. Jana Sarkandra, Románská kaple a rozhledna tvořily jednu přímku. - Původ názvu Anglická kaple je však zcela nejasný. - Není známo,proč vlastně Románská kaple tak brzy zmizela z vrcholku Hostýna. Lze se domnívat, že jí za 33 let její existence nebyla věnována patřičná péče. Nebyly zřejmě prováděny ani menší opravy ani generální údržba. Stavba ve zcela zchátralém, havarijním stavu byla koncem roku 1930 rozebrána. („Románská kaple byla letos pro sešlost a zpuchřelost na konci dubna odstraněna,“ uvádějí Listy svatohostýnské z prosince 1930.) Musela ale Románská kaple zaniknout? Nebyl o její existenci zájem či chyběl dostatek peněz k její záchraně? V době, kdy Románská kaple potřebovala opravy, probíhala na Hostýně postupná výstavba nové, Jurkovičovy křížové cesty. Ta se stavěla plných 29 let – od roku 1904 do roku 1933. Stavba se protáhla právě z důvodu nedostatku finančních prostředků. Probíhala po malých krocích. Zajištění peněz vždy znamenalo vybudování dalšího zastavení a pak se opět čekalo. V takové situaci nebylo zřejmě možné provádět opravy Románské kaple, i kdyby neměly být nákladné. Kaple zkrátka zůstala jaksi mimo pozornost; a to se jí nejspíš stalo osudným. - Na místě kaple se dnes nachází kryté pódium o rozměrech 9 x 15 metrů, vysoké téměř pět metrů. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi (Arcibiskupství olomouckému).