← kapličky křížové cesty (Klatovy) kostel sv. Ignáce a Neposkvrněného početí Panny Marie (Klatovy) →
13577 kostel sv. Ducha a sv. Rocha

špitální kostel
665797
1918–1938
1289, přestavěn 1727 - 1728, opraven 1879
1932

se špitálem

Barokní kostel s neodsazeným presbytářem měl rozměry 11 x 7 m, loď byla osvětlena třemi páry obdélných, půlkruhově zaklenutých oken a v západním průčelí s vysokým štítem se nacházel pravoúhlý vstupní portál s výrazným rizalitem. Interiér byl zaklenut valenou klenbou s výsečemi a v západní části se nacházela kruchta nesená dvěma sloupy. - Vznikl původně jako špitál sv. Ducha roku 1289 díky bohatému měšťanu Konrádu z Nepomuku. Správu získal řád křížovníků s červenou hvězdou. Špitál se stal poměrně bohatým, protože mu jeho zakladatel Konrád z Nepomuku odkázal kromě pozemku, na kterém stál, i hospodářský dům na předměstí, pivovar, lázeň, masný krám, nebo mlýn v Tajanově a mnoho dalších pozemků i s dobytkem. Po husitských válkách křížovníci špitál opustili, a tak přešel pod správu města. Při jedné z přestaveb špitál i kostel k němu patřící dostaly nové jméno podle sv. Rocha, ochránce před morovými epidemiemi. Další významná přestavba proběhla v roce 1728, kdy budovy hrozily zborcením; na této přestavbě se významně podílel i bohatý měšťan a kostelník Ludvík Hubácius. V roce 1736 byla dostavěna věžička nad západním štítem. Poslední oprava probíhá roku 1879 a 17. srpna téhož roku je kostel vysvěcen. Roku 1907 byly pod kostelem nalezeny zbytky lidských koster, svědčících o tom, že se zde zřejmě nacházel špitální hřbitůvek. – Špitál i kostel byly srovnány se zemí v roce 1932, aby zde bylo možno postavit budovu okresního úřadu. - Pozemek, na němž kostel stál, patří státu (Krajskému ředitelství Policie ČR).