← kaple (Orlová) menší (ortodoxní) synagoga (Orlová) →
13526 kostel Českobratrské církve evangelické

evangelická
6.7.1924 (základní kámen) - 11.6.1925 (vysvěcení)
v ulici Františka Palackého

Zdivo potřebuje místy trochu natřít. - Husův dům je sídlo orlovské českobratrské církve evangelické a orlovské organizace YMCA. - Českojazyční evangelíci byli původně součástí slezského augsburského evangelického sboru. Po československo - polské válce o Těšínsko v roce 1919 začaly ovšem uvnitř tohoto sboru narůstat konflikty. Když se většina augsburského sboru rozhodla vstoupit do Slezské evangelické církve, československy orientovaná menšina hodlala vstoupit do Českobratrské církve evangelické. Poté, co se nedohodli se Slezskou evangelickou církví o společném užívání původního evangelického kostela, skutečně dne 31.7.1924 čeští evangelíci založili v Orlové farní sbor Českobratrské církve evangelické. České bohoslužby se ze začátku musely konat v pronajatých prostorách, proto bylo záhy přistoupeno ke stavbě sborového domu v dnešní ulici Františka Palackého. Základní kámen rozlehlého Husova domu, v němž je umístěna modlitebna, byt duchovního a další sborové prostory byl položen 6.7.1924, dne 11.6.1925 byla budova odevzdána svému účelu: Hned po polské okupaci Těšínska na podzim 1938 byla činnost církve fakticky znemožněna, i když sbor formálně existoval i nadále. Po německé okupaci Těšínska v roce 1939 byl opuštěný sborový dům přeměněn na místní středisko NSDAP a věž se zvony byla stržena. Před svým odchodem v noci z 1. na 2.5.1945 členové NSDAP dům zapálili, takže z něj zbyly jen obvodové zdi. Po válce se obnovený sbor pustil do obnovy vypálené budovy; došlo k obnově domu v původní podobě včetně nové věže, nebyl obnoven jen atikový štít nad průčelím. Obnovený Husův dům byl slavnostně znovu otevřen dne 29.5.1949. Brzy se ale objevily další nesnáze. Stejně jako většina staré Orlové byl i Husův dům poddolován a postupným sesedáním terénu vážně poškozen. Do konce 80. let 20. století poklesl Husův dům i terén v okolí o cca 6 m a bylo počítáno s jeho demolicí, která postihla i většinu budov v okolí. Díky revoluci v listopadu 1989 bylo sboru umožněno v letech 1995 - 1997 poškozený Husův dům opravit. Po opravě byl znovu slavnostně otevřen dne 1.6.1997. - Pozemek se sborem patří zčástí evengelické církvi, zčásti je v soukromém vlastnictví (Ing. Jan Koňař z Orlové).

Zdroj: Zdeněk R. Nešpor: Encyklopedie moderních evangelických kostelů