kaple (Petřvald) →
13507 kaple sv. Barbory

původně v Českobratrské ulici, nyní v Hornickém muzeu v Petřkovicích

Má novou střechu. Zavřená. Okna jsou zazděná. - Kaple sv. Barbory původně stávala na dnešní Českobratrské ulici (na souřadnicích 49.837626, 18.281259), kde ji v roce 1888 postavil stavitel František Jureček st. jako náhradu za tzv. Foltýnovu kapli, která byla zbořena v důsledku rozšiřující se zástavby Vítkovic. Nová kaple byla provedena v tehdy moderním slohu, tzv. průmyslové secesi, a zasvěcena Panně Marii Čenstochovské. Toto patrocinium souviselo s migrací dělníků, kteří se na Ostravsko stěhovali z Haliče za prací. Kaple postupně chátrala a v roce 1991 se dokonce uvažovalo o jejím zbourání. Díky iniciativě členů Klubu přátel Hornického muzea OKD bylo rozhodnuto o její rekonstrukci a přemístění do prostor Hornického muzea v areálu bývalého dolu Anselm v Petřkovicích. Interiér kaple byl doplněn původní dřevořezbou sv. Barbory z jámy Anselm. Dne 4.12.1993 byla slavnostně posvěcena jako kaple sv. Barbory. - Pozemek s kaplí patří firmě Cylinders Holding, a.s. z Ostravy.