← kaple (Nový Jičín) kaple sv. Ondřeje (Nový Jičín) →

(starší), přestavěna a rozšířena ve 2. polovině 19. století
v dnešní Riegrově ulici, původně na V konci Hoblíkovy (původně Mlýnské) ulice

Zbořena okolo roku 1978 v souvislosti s výstavbou panelového sídliště v Riegrově ulici. Zbořena byla zcela zbytečně, nepřekážela by ani při dnešní zvýšené dopravě. Neznámo kam se ztratil i legendou opředený obraz Panny Marie Bolestné. - Kaple patřila městu Nový Jičín, byla nazývána Městská kaple či Mühlgassekapelle. - Kaple byla původně součástí linie kaplí lemujících poutní cestu z Nového Jičína na horu Kotouč u Štramberka. Byla staršího založení, přestavěna a rozšířena byla ve 2. polovině 19. století. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Nový Jičín.

Zdroj: Petr Bill

• Petr Bill napsal 06.11.2012 15:17

Tato kaple je tatáž, kterou máte uvedenu na křížení ulic Nábřežní a Riegrova. Když se nynější Hoblíkova prodlouží tak, jak vedla pod německým jménem Mühlgasse (tedy přes později stavěné sídliště Riegrova a novou ZŠ Komenského), vznikne průsečík přesně na tomto místě. Ukazují to přiložené plány jak z dob německého osídlení, tak současný.