kapličky křížové cesty (Kobylá nad Vidnavkou) →

vzdálenější z dvojice kapliček SV od kostela

Má novou střechu. Bez dvířek, zařízená. Nově jsou odstraněny stromy a křoviny z okolí kapličky, jsou zde vysazeny dvě nové lípy. - Na kapličce byl obnoven nalezený letopočet 1812, který zřejmě dokládá první opravu. - Barokní vzhled řadí tuto kapličku mezi nejstarší takováto díla na Jesenicku. Pilířová výklenková kaplička je vyzděna z pálených cihel a místních žulových kamenů, původně omítnuta vápennou omítkou. S velkou pravděpodobností byla zakreslena již v mapě 1. vojenského mapování v období 1764 – 1768. Zřetelně je již pak jako „Martensäule“ vyznačena v mapě stabilního katastru z roku 1836 i v mapě 3. vojenského mapování v letech 1876 – 1878. Důkazem, že vznikla ve 2. polovině 18. století, byla také na některých místech dochovaná malovaná výzdoba fasády na soklové části, na sloupcích po stranách výklenku a v samotném výklenku. Tento barokní výtvarný projev s užitím červené, okrové a šedé až šedomodré barvy včetně zvýraznění obrysovou linkou byl nalezen pod třemi vrstvami pozdějších omítek. Lze tak soudit, že kaplička byla postavena a vymalována po ukončení Slezských válek v době vlády vratislavského biskupa a knížete niského Pilipa Gotharda Schaffgotsche. Nicméně původní vzhled celé stavby se nedochoval a lze jej odvodit pouze z literatury, z jiných staveb podobného charakteru a dochovaných částí stavby. Poslední úprava kapličky zřejmě proběhla v období mezi dvěma světovými válkami. Byla zastřešena, což dokládalo na obou bocích ve zdivu patrné osedlání pro pozednice stříšky. Výklenek byl opatřen dřevěným rámem se dvěma zasklenými okenicemi na kličku. Na poslední z omítkových vrstev světle okrové barvy šlo ještě v roce 2003 rozpoznat zbytky prosebného nápisu psaného švabachem. Vyčíst šla slova „……… heiligen ……. Hilfer, bitteth“. V této době byly zřejmě také vysazeny dvě lípy po stranách s ohledem na jejich mocnost a odhadované stáří. - Pozemek s kapličkou patří Lesům ČR, s.p.; podnik zorganizoval opravu kapličky v roce 2016. Kaplička byla po opravě slavnostně posvěcena dne 26.8.2016.

Zdroj: Ing. Tomáš Pospíšil - Lesy ČR, KŘ Šumperk