← kaple sv. Jana Nepomuckého (Melč) kaple (Melchiorova Huť) →

na kraji lesa, SSV od vsi

neobvyklá, válcovitá, se šestibokým zakončením

Kaplička byla opravena v roce 2009 občanským sdružením "Za Opavu" s využitím dotace od Nadace VIA. - Kaplička patří obci Melč. - Kaplička je s největší pravděpodobností vojenskou památkou spojenou s generálem Laudonem, který tudy procházel s vojskem směrem do Nového Jičína. Při bitvě u Guntramovic ale onemocněl; v prostoru kapličky byl postaven tábor, ale když vojsko došlo do Nového Jičína, Laudon zemřel. - Stejná kaplička měla údajně stát v poli při staré cestě směrem na Mikolajice.

Zdroj: Kateřina Skalíková

• Kateřina Skalíková napsal 07.12.2009 19:26

Obnova božích muk byla dokončena v prosinci 2009. Na jaře bude ještě zajištěn finální nátěr omítek a v blízkosti snad bude umístěna kamenná lavička. Opravu provedlo o.s. Za Opavu za finanční pomoci Nadace VIA, kovářství Jana Světlíka a Obce Melč.