← kaple Narození Páně (Těšetice) kaple Panny Marie (Těšetice) →

SZ od vsi, blízko silnice do Loučan

Kaple se nacházela blízko silnice vedoucí z Těšetic do Loučan, v zatáčce po levé straně. Její původ není znám. Podobně jako mnohé kříže a boží muka byla postavena v místě, kde se shromažďovali nebo pohřbívali lidé. Tato kaple byla v minulosti cílem procesí z Těšetic, hlavně o prosebných dnech, kdy těšetičtí farníci chodili prosit o úrodu ve dnech sv. Marka 25. dubna. Jak šel čas, procesí přestala chodit, něco zavinil zub času a zbytek ruce zlomyslníků, takže se stavba brzy ocitla ve zuboženém stavu. Střechou zatékalo, dveře byly vyvráceny a bylo rozhodnuto, že se má kaple zbourat. V předjaří roku 1967 byl vydán příkaz pracovníkům JZD ke zbourání. Jeden pracovník, pan František Střída z Těšetic, se ale vzepřel. Když mu nebyla přidělena jiná práce, vzal si řádnou dovolenou. Kaple zmizela, ale úcta k místu zůstala. Zápis na straně 162 v pamětní knize těšetické farnosti říká, že v následujících letech tři pracovníci, kteří kapli bourali, zahynuli. Jeden byl zasypán obilím, druhý zemřel při budování oplocení kravína a třetí zemřel smrtí přirozenou. - Na přelomu 20. a 21. století z iniciativy loučanského starosty Josefa Kurfürsta byl na místě původní kaple postaven kříž, jehož horní část daroval Luděk Špica z Náměště na Hané. Pan starosta Kurfürst z Loučan za pomoci bratří Josefa a Víta Běhalových zařídili opravu horní i spodní části kříže, které předali těšetické farnosti. Pan farář Jan Kulíšek určil místo, na němž kříž dnes stojí, vyřídil dotaci z krajského úřadu, která činila asi 50.000,- Kč. V říjnu 2007 kříž posvětil jako náhradu původní kaple. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi.

Zdroj: pan Baloun, kronikář obce Těšetice