13387 kaple sv. Jana Křtitele

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

ZSZ od města

Kaple stála na louce blízko dnešního vchodu do dolu Jeroným poblíž samoty V jámách (Berggruben) na kopci zvaném Česká hora (Böhmenberg). Její zbytky jsou zde patrné dodnes. Poloha kaple je zachycena už na Müllerově mapě z roku 1720. - Jednalo se o kapli sv. Jana Křtitele (Johannes der Täufer), nazývána také Horská kaple (Bergkapelle). - V barokní kapli ze 17. století byly umístěny dřevěné sochy Ježíše a jeho 12 apoštolů. Během 19. století, kdy již byla kaple vážně poškozená, byly sochy plně zrenovovány a přeneseny do nově zbudované jednoduché kaple vedle Sokolovské ulice v Čisté. Nová kaple stávala západně od hlavní křižovatky silnic, téměř uprostřed města, ale za řadou domů Sokolovské ulice, takže byla hůře dostupná a špatně viditelná. Během ničení města se sochy z kaple ztratily neznámo kam. - Kaple je zakreslena ještě na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.