13347 kaple sv. Josefa

S od vsi, pod hrází Velkého Pardouskova rybníka

Zůstalo jen obvodové zdivo do výše: levá stěna cca 1,2 m, zadní stěna cca 0,8 m a pravá stěna cca 0,4 m. Zdivo bylo v květnu 2017 vykopáno z trosek (zemina byla odstraněna hlavně z interiéru stavby, z vnějšku většinou zůstala) a byly odstraněny nesoudržné části zdiva. Nově jsou odstraněny okolní křoviny. - Bez střechy, krovů a stropu. Ještě v roce 2007 z kaple zůstávalo obdélné obvodové zdivo z lomového kamene (2,2 x 2,05 m) prakticky do původní výše (cca 2 m), chyběl jen levý přední roh od výšky cca 0,8 m do hloubky cca 0,8 m. Na pravé straně zadní stěny byla široká (cca 0,25 m) svislá prasklina; celá pravá stěna byla vykloněna směrem ven. V pravé stěně bylo okno; zvnějšku obdélné (0,45 m šířka, 0,5 m výška), zevnitř je nahoře klenuté (0,65 m šířka, 0,7 m výška). Fasáda byla zničena. Bez okna a dveří. Uvnitř byly trosky, mj. tašky bobrovky. - Kaple byla postavena v v roce 1810 v rohu zahrady Pardouskova mlýna. Byla zděná z kamene a cihel na přibližně čtvercové základně o stranách lehce přesahující 2 metry. Sedlová střecha krytá taškami byla při čelním pohledu schována za ozdobně tvarovaným štítem. V něm byla drobná nika v ose dveří, snad určená pro sošku světce. Nad klenutým vstupem byla drobná odstupňovaná římsa s tvary čerpajícími v baroku. Světlo dovnitř kaple pronikalo oknem v pravé stěně, na zadní straně byl umístěn obraz sv. Josefa. - Pozemek s kaplí patří firmě RY Service, s.r.o. z Plzně. - Přilehlý Pardouskův (či Bartuškův) mlýn je zbořen.