← kaple sv. Ondřeje (Nový Jičín) synagoga (Nový Jičín) →
13327 kaple sv. Ondřeje

špitální kaple
na křižovatce ulic K nemocnici a K.Kryla

Budova sloužila do roku 1624 jako Sbor moravských bratří, poté byla změněna na špitál, respektive chudobinec s kaplí sv. Ondřeje. Špitál s kaplí byl zbořen v roce 1879; nyní na jejich místě stojí budova České pošty vedle Národního domu. - Pozemek s kaplí patří firmě Česká pošta, s.p. z Prahy.

• Petr Bill napsal 06.11.2012 15:47

Doplňuji historický obráuzek této kaple.

• Petr Bill napsal 18.11.2012 21:35

Ještě jednou se vracím k této kapli. Na tomto Google-plánu je zaznačena ta kaple, jež je na Divadelní ulici (tam je to správně). Kaple sv. Ondřeje stála přesně, jak píšete, což je na rohu ulic K Nemocnici a K.Kryla (přikládám výřez stejného plánu). I sousedství Národního domu je správné, jen v něm bohužel už není dříve docela slavná restaurace. V plánu stojí M&M reality (nevím) - já si pamatuji vietnamský obchod s textilem.

Děkuji za upřesnění polohy, doplnil jsem do mapy dle Vašeho plánu.